varför detta namn på bloggen? inte är väl jag ett. inte heller menar jag väl att det/dem jag nämner är det. kanske är det mest för att exploatera ordet i egen regi, innan någon annan gör det. är det att fnaska? typ

2010/07/20

"Mannen, myten, geniet"
"Kulturbranschen. Hur gick det egentligen till när den kom att bli liktydig med mansdyrkan och nepotism? Genusforskaren Vanja Hermele har i sju år räknat på ekvationen kultur och jämställdhet.

På Veckorevyns Blog Awards 2009 var det tema Afternoon Tea Party med catwalk och sminkning och tjejer som vann varenda kategori. För att män över huvud taget skulle ha en chans att vinna någonting hade man instiftat en egen kategori för dem, Årets manliga. Alex Schulman, som fick gå tomhänt från galan – priset gick till hans bror – tröstade sig säkert med att han ändå redan hade förklarat bloggar som onödiga. Det är för att det är tjejer som skriver, och för att de skriver om sådant som intresserar dem – men inte honom, skriver han. Rör det sig om landets intellektuella spets? frågar han sig. Inte direkt, blir svaret.

Den svenska bloggarenan består av en liten grupp unga tjejer. Dessa tjejer skriver om mode eller andra saker som är ointressanta för den absoluta majoriteten av svenska folket, varför de allra flesta också väljer att avstå från att läsa dem.


Det är ingen nyhet att tjejers intressen ses som obegripliga och meningslösa, medan mäns funderingar förväntas intressera allmänheten. Tom Sandqvist, professor på Konstfack, förklarade för mig under arbetet med "Konsten – så funkar det (inte)" att:

Här på Konstfack är det till exempel vanligare att tjejer tar sin konstnärliga utgångspunkt i en självbiografisk upplevelse än att killar gör det – att man går till sig själv i första hand. Och då handlar det, om man kan vara lite ironisk, mer om det lilla jaget än om de stora politiska frågorna.

Sådana saker kan man alltså fortfarande få höra: att kvinnor sällan hittar utgångspunkten för någon storartad frågeställning i sig själva, utan att de snarare fastnar i frågor som rör det "lilla jaget". Det är minst sagt irriterande, men ändå en generell och utbredd uppfattning som varken yngre eller äldre generationer har lyckats frigöra sig från. Män är talespersoner för det generella och är nästan automatiskt intressanta medan kvinnor är avvikande, begränsade och tråkiga.

[... ] "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Använder Blogger.