varför detta namn på bloggen? inte är väl jag ett. inte heller menar jag väl att det/dem jag nämner är det. kanske är det mest för att exploatera ordet i egen regi, innan någon annan gör det. är det att fnaska? typ

2010/03/27

Japanäs

När jag, hösten 2009, uppehöll mig på Krabbesholm Höjskole, fanns där tydliga japanska inslag. Förutom arkitekturfirman Bow wow's nya utbyggnad, fanns tre tappra Japaner (och en lika djärv kines). Först vill jag credda dem för deras ansatser att tygla det danska språket.

På grund av Murakamis bok "Norweigan Wood" kunde jag skapa ett minnesvärt ögonblick med den tystlåtne, mystiske/underliga manlige japanen. Han som alltid rökte, utan paraply, en liten bit bort från de andra - utblottad för det satans ständiga regnvädret. Han, liksom de flesta X x 10000 miljoner Japaner (X bör vara ett decimaltal efter en nolla, typ; 0,456 – men jag gissar bara, för jag vet inte folkmängden och orkar inte googla – skriver hellre en lång parantes) har koll på författaren. Vi båda flöt bort, för en kort sekund, i Murakamis vackra skildring. Men jag inbillar mig nog bara. En förhoppning.

Det var mäktigt.

DN har ett reportage om författaren bakom böckerna som får mig att trilla dit.

De beskriver det som kanske mest charmar mig i boken;


"Trots att Murakami snart fyller sextio år räknas han som ungdomens författare. Hans huvudpersoner äter spagetti och lyssnar på REM och tillhör en global värld, de kunde lika gärna bo i London som i Tokyo."


Artikeln i DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Använder Blogger.